stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Knytblus

Kategori: Plagg

Jag tror många minns den dagen i april 2018, då Sara Danius klädd i vit knytblus och rött läppstift klev ut genom Börshusets port och meddelade att hon lämnade sin post som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.
 
(null)
 
Det väckte stor uppståndelse och snabbt startades  hashtaggen "knytblus" och många kända och okända kvinnor ( och även män) klädde sig den dagen i knytblus för att visa sin solidaritet och sitt stöd för Sara. 
 
Knytblusen var Saras signatur. Hon har i en intervju själv berättat hur det kom sig. Det började som en kul grej när hon var professor i estetik på Södertörns högskola. Hon ville skoja till det och klä sig strikt och powerfullt i knytblus, pennkjol och högklackat i en miljö där de flesta bär t-shirt och jeans. Studenterna uppskattade det hela och Sara började samla på sig olika knytblusar. 
 
(null)
 
Tillsammans med Camilla Thulin designade hon en svart knytblus med röda feministsymboler. Den blusen kommer nu Nordiska museet att ställa ut i samband med att de uppmärksamnar 100-årsdagen av den kvinnliga rösträtten. 
Enligt Nordiska Museet blir det samtidigt en hyllning till Sara Danius mod och gärningar för feminismen. Blusen står enligt Nordiska Museet som en symbol för rättvisa, förändring och kvinnlig solidaritet. I en värld av "lagom" uppmuntras vi kvinnor till att vara en Sara Danius.
 
Sara Danius blev den första kvinnliga ständiga sekreteraren i Svenska Akademien. I sitt sommarprogram berättade hon om den tystnadskultur som rådde och om det motstånd hon mötte,  och om hur hon blev behandlad  av vissa manliga ledamöter, när hon försökte hantera problemen med de sexuella trakasserierna som hade uppdagats i samband med metoo. Man blir ledsen och mörkrädd.
 
Jag har också införskaffat en knytblus och det i en uppkäftig rosa färg
 
(null)
 
Blir ännu mera power tillsammans med en svart kostym. 
 
(null)
 
Jo... jag har burit knytblusar förr. På 80- och 90-talet var det den kvinnliga motsvarigheten till männens skjorta och slips. Knytblusen är ett styrkeplagg! Vem minns väl inte Margaret Thatcher, som väl var knytblusen personifierad😀 
 
(null)
 
Hon var Englands premiärminister 1979 -1990 och hennes smeknamn var "Järnladyn". Väldigt konservativ, och som smeknamnet antyder, så var hon tuff!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: