stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Kabelstickat

Kategori: Plagg

(null)
 
Kabelstickat är ett klassiskt stickmönster, som aldrig går ur tiden. Ett säkert kort att satsa på till basgarderoben, antingen som kofta eller tröja. Varmt, skönt och snyggt till såväl jeans som finbyxa, kjol eller shorts. 
 
Jag föredrar en lite tunnare smidig bomullsvariant, men det är inte fel med en tjockare gosigare ulltröja till kalla vinterdagar eller svala sommarkvällar. 
 
Förr i tiden kunde väldigt många ( läs kvinnor)  sticka. Man lärde sig av äldre generationer och förstås även på slöjdlektionerna. Det förväntades att kvinnor skulle bidra till lägre kostnader i hushållet genom att kunna sy och sticka till barnen, maken och till sig själva, dessutom sy om, lappa och laga. Veckotidningarna innehöll ofta stickmönster och garnaffärer var enkla att hitta. 
 
Jag behöver bara gå tillbaka till min farmors generation, så klipptes det får, kardades ull och spanns garn hemma på spinnrockarna, Det rullades till nystan som flitiga  kvinnofingrar sedan förvandlade till varma plagg. 
 
I mitt barndomshem på 60-talet, stod min farmors gamla spinnrock som en inredningsdetalj i hallen, uppiffad med blå och svart målarfärg av min inredningsroade mamma.
 
(null)
 
Min mamma, min svärmor och mina svägerskor var superduktiga att sticka! Dock inte jag. Jag kan sy, virka, brodera ja t o m knyppla spetsar, men stickning har jag aldrig fastnat för. Förutom slöjdalstren i skolan, så har jag endast fått till en vit tröja ( blev i och för sig riktigt snygg) och ett par vantar som blev alldeles för trånga, plus några småsaker till barnen.
 
Neeej...mina stickkunskaper är verkligen inget att skryta med. De duktiga stickerskorna i min närhet har varit så snälla att då och då förse både mig, maken och barnen med fina stickade saker. 
 
(null)
De här små babyplaggen bar jag och min bror när vi var riktigt små. Jag vet inte om det är mamma själv som har stickat, eller om det är gåvor från andra
 
Det lustiga är att min vänsterhänta dotter är en fenomenal stickerska. Hon gör så snygga avancerade saker. Hon lärde sig till viss del i slöjden,  men det mesta har hon tagit till sig via filmer och andra beskrivningar på internet. Hon är också med i ett forum på nätet där man byter erfarenheter och beskrivningar med varandra.... och så lyssnar hon på Stickpodden som avkoppling.😀🧦🧤
 
(null)
 
Som tur är för oss sticknings-oduglingar finns det färdigstickat att köpa 😀. 
 
Idag plockar jag fram den enda kabelstickade tröja jag äger. Den har jag nog haft i närmare 10 år nu, och den ser knappt använd ut. Riktigt bra kvalitet och i en klassisk smidig modell och färgsättning. Marinblått, rött och vitt är klassiskt. Märket är Henri Lloyd. Tröjan är fin som den är eller med skjorta, polo eller höghalsad T- shirt under.
 
(null)
 
Snygg till vita jeans/shorts eller en beige twillkjol på sommaren, men i dag i kalla februari blir det marinblå sjömansbyxor från Modevillan och guldiga accessoarer från Pilgrim
 
(null)
 
Jag gillar verkligen de här vita stövletterna från Vagabond. Så snygga och sköna och lyser upp varje outfit
 
Apropå ingenting, så får jag påminna om att det idag är "Ägghalvans dag"!😜
 
Kanske ska man inköpa en liten burk Skagenröra och göra i ordning några goda ägghalvor till förrätt idag. Det är ju ändå lördag!😀
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: