stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Reflektioner och några små tips

Kategori: Allmänt

Som klädroad blir man lätt köpsugen när man går runt och tittar i butiker eller klickar runt i webb-shopar. Shopping över lag har de senaste decennierna blivit ett folknöje. Det är verkligen stor skillnad mot när jag var barn. Då planerades familjens klädinköp noga. Man hängde med någorlunda i det rådande modet, men "garderoben" var inte så stor. Kläder och skor sköttes om, vädrades och lagades. Det fanns en kunskap och vilja att ta hand om sina kläder och skor som jag tror saknas hos många idag.
 
Det är en bra och rolig investering att lära sig sy. Min mamma var en fena på att sy och även att sy om gamla plagg till något nytt. Själv gick jag på många sykurser som ung vuxen och sydde mycket både åt mig själv och barnen. Bl a sydde jag många söta barnkläder av olika gamla vuxenplagg. Det var jättekul! Här blev ett par gamla gardiner omsydda till finklänningar åt småflickorna.
 
 
...och här syddes ett par vuxen-jeans om till ett par hängselbyxor med påsydda fickor och bröstlapp från ett mönstrat örngott.
 
 
Jordens resurser är inte oändliga. Det är orimligt att denna enorma "slit och släng"-industri som klädbranschen är, kan fortsätta på samma sätt som idag. Vi måste sansa oss. I många kulturer använder människor sina traditionella klädedräkter och är inte en del av modeindustrin, medan vi i västvärlden verkar ha tappat sans och förnuft.
 
De senaste åren har hållbarhet blivit ett begrepp, och positivt nog finns krafter inom klädindustrin som verkar för att få bukt med onödigt slöseri av jordens resurser, användandet av miljögifter i tillverkningsprocesserna, urusla arbetsvillkor, barnarbete, långa transporter och slit och släng-mentalitet, men det är ännu en lång väg att vandra.
 
Jag är en klädnörd och får erkänna att jag älskar att gå runt i klädbutiker och att titta runt på klädsajter på nätet för att få inspiration. Numera lägger jag band på mig själv och tänker alltid efter vad som redan finns i min garderob som påminner om det plagg eller styling jag förälskat mig i. Det är riktigt kul att lösa sådana "ekvationer". 
 
I fjol sommar fotade jag denna skyltdocka....
 
 
...som resulterade i denna styling av befintligt som fanns i min garderob. 😀
 
 
Jag gillar att ta hand om mina kläder, att sy om och piffa till med "nya" knappar ( från min välfyllda burk), fixa med applikationer m m för att förnya mina befintliga plagg. Här var det en jacka med slitna armbågar som behövde lite upp-piffning!
 
 
Jag köper gärna på "second hand" och då försöker jag hitta plagg och accessoarer som "sticker ut". T ex den här fina 90-talsblusen som är snygg till svart pennkjol, men också som en liten "utanpåjacka" till vit T-shirt och jeans.
 
(null)
 
De plagg i min garderob som jag bestämmer mig för att säga adjö till,  brukar jag låta mina döttrar kolla in först innan jag gör mig av med dem. Oftast finns det något de vill ta över. Resten skänks till "second hand". Sådant som är för slitet lämnar jag in till återvinning. De flesta större kedjor tar emot sådant.
 
Väldigt många av mina plagg är minst 10 år gamla och av bra kvalitet. De är av klassiskt snitt, lättskötta, bara att tvätta och hänga. Jag försöker att i första hand vädra mina plagg efter användning i stället för att slänga in dem i tvättmaskinen. Tvätt och strykning sliter hårt på kläderna. 
 
 
Det lönar sig att ta bort fläckar direkt och laga sådant som gått sönder. I stället för att använda strykjärn funkar det oftast bra att duscha kläderna med vatten, antingen med duschmunstycket eller en blomspruta. 
 
När jag köper nytt funderar jag på vilken roll plagget kommet att få i min garderob och hur långsiktig jag kommer att vara med att använda och behålla det. Den röda topen som hänger på galgen blev ett köp. 
 
 
Jag ser många möjligheter med den, både till vardag och fest (snygg fyrkantig ringning) samt funkar att använda både sommar och vinter. Härlig tjock stadig kvalitet och underbar korallröd färg.
 
Jag har skapat mitt koncept "Sticirkeln" som gör att jag egentligen inte har några plagg liggande eller hängande i garderob o byrålåda som aldrig används. Allt cirkuleras i ett förbestämt och lite utmanande  schema, inskrivet i min kalender, och där jag företrädesvis förväntas plocka fram sådant som inte fått vara ute och lufta sig på ett tag.
 
 
Med min blogg vill jag utmana mig själv men också inspirera andra till att i möjligaste mån utnyttja befintlig garderob för att hänga med i modekarusellen. Att fundera ut snygga stylingar med befintlig garderob är banne mig roligare än att shoppa nytt, även om det blir ett och annat nytt shoppat också😜
 
 
Härmar...
 
 
Testar samma scarf som kofta
 
 
I bland är det rätt långt mellan förebilden och det färdiga resultatet. Här blev det rutor på tvären, skinn och vid kjol som inspirerade-
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: