stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Hundtand

Kategori: Mönstrat

Rutigt blir enligt många modegurus höstens it-mönster. Enkla rutor, bardotrutan, glenncheck, pepitarutigt och hundtand.
 
Jag tycker att svartvitt hundtandsmönster är så fräscht och snyggt och har provat topar i olika butiker. Meeen jag passar inte i dem. Jag har för kraftig byst, så rutmönstret blir uttänjt. Inte så snyggt. 
 
 
Jag tycker att den här kappan från River Island är ursnygg med sina infällda våder med hundtandsmönstrat i den för övrigt svarta kappan. Och så ett matchande diadem till det. Mycket fint.
 
Så läckert också att bryta av med en rosa väska!
 
Enligt Wikipedia är hundtand "ett mönster som består av horisontellt och vertikalt upprepade geometriska former som uppstår som en färgeffekt på tyger vävda i kypert. Mönstret bildas av rutor som i och med kypertlinjerna bildar figurer som påminner om tänder. Varp och inslag har olika färg vilket ger färgeffekten. Kypert är en bindningstyp inom vävning, som ger en snett löpande linje över tyget, eftersom bindepunkterna förflyttas ett steg åt sidan för varje inslag. Exempel på tyger vävda i kypert är denim och garbardin". 
 
Sveriges äldsta bevarande klädesplagg är en ca 2000 år gammal mantel som har ett hundtandslikt mönster. Manteln hittades 1920 på Gerumsberget utanför Falköping. Fantastiskt!
 
För många år sedan sydde jag mig ett par snygga brallor i ett smårutigt hundtandmönster.När byxorna var klara skulle jag bara rensa lite hängande trådar med saxen men lyckades klippa hål i tyget alldeles vid knäet. Gissa hur arg jag blev. Grrrr! jag försökte lappa och laga, men tyvärr är hundtandstyg sådant som lätt fransar sig. Det var bara att kasta byxorna och försöka glömma bort dem så fort som möjligt. Tror inte att jag ägt något i hundtand sedan dess. Får se om det blir något litet inköpi höst, för det är som sagt väldigt fint!
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: