stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

En liten ren

Kategori: Accessoarer

Accessoardag och dags att leta i asken med broscher. Brosch är en typ av accessoar som jag aldrig köper till mig själv, Jag har två stycken finska Aartiko-broscher och en blommig rysk brosch som jag själv har köpt. Resten av mina broscher har jag fått eller ärvt. Dagens brosch i form av en ren i silhuett har jag ärvt av min mammas moster Elin. 
 
Elin föddes i slutet på 1800-talet i Gällivare. Hon kom från fattiga förhållanden, men pappan kostade på henne en utbildning till småskolelärarinna.Hon fick också ta studielån. 1916 började hon på seminariet i Murjek. 
Det verkar ha varit en rolig tid. Hennes fotoalbum vittnar om mycket bus med kompisarna. Syftet med seminariet i Murjek, var i första hand att utbilda lärare för de samiska barnen. Med kraftverksutbyggnaderna i Lappland skapades nya tillfälliga samhällen, där det förstås också blev nödvändigt att starta skolor. När Elin var färdig lärarinna nappade hon på ett erbjudande att jobba som nomadlärare, dvs att följa med de evigt flyttande samerna mellan de olika renbetena. Elin berättade att de lärare som nappade på detta erbjudande fick delar av sina studielån avskrivna. Elin mindes alltid med glädje och värme sina år som nomadlärare, och hon blev väldigt intresserad av den samiska kulturen. Elin var gift två gånger, men fick till sin stora sorg aldrig några egna barn. Jag har en del små samesaker som jag ärvt av henne. Små bruksföremål gjorda i ben....och så den här broschen. Jag har sett en del liknande broscher på Tradera, så detta var kanske en rätt vanlig souvernir. Jag vet inte om den är slöjdad eller någon slags massproduktion. Gammal är den i alla fall och mycket vacker. Den ser ut att vara gjord av renhorn.
 
 
Stilig! Broschen gör sig bra på en enfärgad mörkare blus.Jag valde en dovt lila blus och ett par fina mörkbeiga byxor.
 
 
Plockade fram ett matchande armband
 
 
 Brosch ärvt efter min mormors syster, blus: Wera, Byxor Andiata, Skor: Nilssons Skor, Armband: H&M,