stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Låg hästsvans för plattnacke

Kategori: Frisyr

"Dagens" hastigt fotad i badrumsspegeln. En alldeles ny randig top med fin halsringning inköpt på H&M. Jag såg att den också finns i lejongult och grönt. Just i den här färgställningen tycker jag den är lite Chanel-inspirerad.
 
 
Topen fick sällskap av min jeanskjol från Filippa K
 
 
Jag är lite nöjd med att ha kommit på hur de coola tjejerna fixar till sina låga hästsvansar. Jag är egentligen en riktig "plattnacke" och har haft svårt att få till det lite bulliga i nacken när man bär hästsvans.
 
Det gäller att tupera i omgångar, kamma slätt, fästa snodden hårt långt nere i nacken och sedan lyfta överhåret lite precis vid gummisnodden, samt dra i håret under snodden så det blir riktigt tight!
 
Det tog bara några år för mig att klura ut det hehe!
 
 

Iconography

Kategori: Nya inköp

Jag har rätt nyligen köpt den här fina T-shirten på H&M. Jag föll för de glittriga bokstäverna, som jag tyckte blev bra till leo-kjolen. 
 
 
Väl hemma började jag fundera på vad texten egentligen står för. Det pratas ju om ikoner i modevärlden, vilket jag personligen tycker är lite överdrivet. Ikon är ett för starkt ord. Förebild är kanske mer passande i mitt tycke.
 
Jag slog upp ordet Iconography som visar sig vara en konstvetenskaplig term som syftar på undersökningen av idéer och motiviskt innehåll i ett konstverk. Det känns bra! 😀
 

 Kjol och T-shirt: H&M, Stövlett: Vagabond

Tunika-time

Kategori: Boho-chik stil

Tunika? Vad kommer det ordet ifrån. Det lät lite finskt i mina öron. Jag blev nyfiken och googlade därför på ordet och fick veta att ordet är en försvenskning av det latinska "tunica". Det avser ett enkelt vardagligt plagg som användes främst av romerska män, oftast utan benplagg till. I Sverige användes liknande plagg under järnåldern fram till medeltiden. De kallades på fornnordiska för kyrtill, och i lite modernare tider blev det kjortel. Det ordet har man  ju hört!
 
I dag menar vi väl en vid lite längre blus som oftast täcker rumpan.
 
 
En sån får täcka min rumpa idag. Tunikan förknippas ofta med en lite mer avslappnad bohemisk stil.
Eftersom det är stildag idag och dags för en boho-chic stil, väljer jag min fina blommiga tunika med spegeldekorationer och snygg rynk på axeln. 
 
 
Matchas med slitna jeans och stövlar med höga skaft och höga klackar😀
 
 
Tunika: Indiska, Jeans: KappAhl, Stövlar: Geox
 
 
 

På pricken!

Kategori: Mönstrat

I dag står det "mönsterdag, prickigt" i min kalender. Den här blusen är väl kanske inte direkt prickig, utan lite mer "fläckig"...men vad tusan! Matchas med svart pennkjol, dito strumpor och mina vita stövletter.
 
 
Piffar lite genom att inte knäppa de nedersta knapparna utan knyter i stället en knut.
 
 
Blus: H&M, Kjol: Filippa K, Stövletter: Vagabond, Stora örhängen från Glitter
 
 
 
 
 
 

En liten ren

Kategori: Accessoarer

Accessoardag och dags att leta i asken med broscher. Brosch är en typ av accessoar som jag aldrig köper till mig själv, Jag har två stycken finska Aartiko-broscher och en blommig rysk brosch som jag själv har köpt. Resten av mina broscher har jag fått eller ärvt. Dagens brosch i form av en ren i silhuett har jag ärvt av min mammas moster Elin. 
 
Elin föddes i slutet på 1800-talet i Gällivare. Hon kom från fattiga förhållanden, men pappan kostade på henne en utbildning till småskolelärarinna.Hon fick också ta studielån. 1916 började hon på seminariet i Murjek. 
Det verkar ha varit en rolig tid. Hennes fotoalbum vittnar om mycket bus med kompisarna. Syftet med seminariet i Murjek, var i första hand att utbilda lärare för de samiska barnen. Med kraftverksutbyggnaderna i Lappland skapades nya tillfälliga samhällen, där det förstås också blev nödvändigt att starta skolor. När Elin var färdig lärarinna nappade hon på ett erbjudande att jobba som nomadlärare, dvs att följa med de evigt flyttande samerna mellan de olika renbetena. Elin berättade att de lärare som nappade på detta erbjudande fick delar av sina studielån avskrivna. Elin mindes alltid med glädje och värme sina år som nomadlärare, och hon blev väldigt intresserad av den samiska kulturen. Elin var gift två gånger, men fick till sin stora sorg aldrig några egna barn. Jag har en del små samesaker som jag ärvt av henne. Små bruksföremål gjorda i ben....och så den här broschen. Jag har sett en del liknande broscher på Tradera, så detta var kanske en rätt vanlig souvernir. Jag vet inte om den är slöjdad eller någon slags massproduktion. Gammal är den i alla fall och mycket vacker. Den ser ut att vara gjord av renhorn.
 
 
Stilig! Broschen gör sig bra på en enfärgad mörkare blus.Jag valde en dovt lila blus och ett par fina mörkbeiga byxor.
 
 
Plockade fram ett matchande armband
 
 
 Brosch ärvt efter min mormors syster, blus: Wera, Byxor Andiata, Skor: Nilssons Skor, Armband: H&M, 
 
 
 

Gubbens 80-talare

Kategori: Naturlig stil

I dag är det dags att försöka få till den "naturliga" stilen. Typ jeans och T-shirt men med viss stil.
 
 
Här om veckan råkade jag få syn på ett par gamla jeans i makens garderob. Riktiga 80-talsklassiker med hög midja och vida ben.
 
 
 
Slappis T-shirt därtill och ett par sköna sneakers
 
 
Det fina pärl-armbandet är ett handarbete från Mexiko. Väldigt vackert! Denna säsong är det hur inne som helst att blanda denim med denim. Att det är olika blekningar gör looken bara mer intressant.
 
T-shirt: H&M, Jeans: Makens gamla 90-talsjeans, Skor: Ecco, Armband: Indianhantverk köpt i mexico,
Jeansjacka: Mexico
 
 

Prydliga koftan

Kategori: Plagg

 Plaggdag och dags att välja kofta, tröja eller väst ur garderoben. Efter lite bläddrande bestämde jag mig för den här fina koftan med glittrande knappar. Det är väldigt ovanligt att jag använder den en vanlig vardag. Jag använder den mycket sparsamt, eftersom den är klassiskt prydlig och är bra att ta till i vissa högtidliga sammanhang. Jag använde den t ex i jobbet på vissa större kundevent eller konferenser. Den har också varit ett säkert kort att bära på begravning. Jag  väljer oftast en svart pennkjol till, men idag blev det en liten klockad sak.
 
 
Precis när jag hade köpt koftan, såg jag Maud Olofsson på TV i en likadan! Hon var aktiv minister då, så koftan har några år på nacken. 
 
Det känns nästan lite busigt att ha på sig koftan utan något särskilt syfte. Hahaha! 
 
Matchas med röda accessoarer!
 
 
Kofta: Modevillan, Kjol: Joseph Ribkoff, Stövlar: Geox, Armband och örhängen: Åhlens, Hjärthalsband: Fått av maken och det är köpt i Visby
 
 

Remembering the 90th!

Kategori: Retroinspirerad stil

 Jag köpte en liten kul skjorta på Stadsmissionen för några veckor sedan. Misstänker att det är en riktig 90-talare med sin vida skärning och färgglada tyg.
 
 
Den passar perfekt idag då det är dags att skapa en retro-stil. Det får alltså bli 90-talsstil idag!
 
 
Min tanke när jag köpte blusen var att bära den öppen som en liten jacka över en vit T-shirt till jeans, men det blev fint med en svart pennkjol och skärp i midjan också. 
 
Jag plockade också fram ett par fina clipsörhängen ur mammas smyckeskrin
 
 
Så här kunde jag se ut på jobbet då det begav sig på 90-talet! Jag minns särskilt en fin kombo som jag köpte på dåvarande PUB:s damavdelning. En turkosgrön ullkjol och en färglad matchande blus i turkosgrönt, cerice, lila, vitt och gult. Låter kanske knasigt men blusen var verkligen snygg. Kjolen var i en fantastisk kvalitet. Varken kjolen eller blusen behövde strykas. Perfekta jobbkläder för en stressad småbarnsmamma som behövde vara prydlig på jobbet..
 
 
Blus: Second hand, Kjol: Modevillan, Skor: Gabor, Skärp: H&M, Armband: Gåva, Clips: Ur mammas smyckeskrin

Pimpad skinnjacka

Kategori: Pyssel

Min vita fake-skinnjacka hade fått missfärgningar på ärmarna, och den blev mest hängande i garderoben av den anledningen. Jag kom då på att klistra på några blomdekorationer som jag köpte på Panduro. 
 
 
Lite roligare än att sätta på en trist ärmlapp!
 
 
Jag limmade med Karlssons Klister, min bästa vän när det gäller att klistra det mesta!
 
 
Väldigt nöjd!
 
 

Klassisk stil med lite Grrr!

Kategori: Klassisk stil

 I dag var det stildax igen och utmaningen bestod i att fixa till en klassisk stil. Jag började med att plocka fram en grå ullkjol. I stället för en finblus så busade jag till det med en slapp vit T-shirt i stället. Vit T-shirt är ju klassiskt på sitt vis. 😀
 
Plockade sedan fram en kofta med blixtlås i lite Chanel-liknande stil. Med sitt leo-mönster i svart/vitt är den lite Grrrr!
 
Piffade sedan med några röda detaljer i form av skärp och en scrunchie för håret. Vem hade trott att man skulle bära sådana igen...inte jag! Inget nytt under solen...allt kommer tillbaka.
 
 
Kjol: Filippa K, Kofta: Joy, Scrunchie: Glitter, T-shirt: H&M, Skärp: Lindex, Skor: Gabor
 
 
 

Pimpa en T-shirt

Kategori: Pyssel

Jag tycker det är kul att pyssla lite med mina kläder, t ex byta knappar eller klippa av ärmar. Jag såg den här T-shirten på River Island. Kul idé att sy fast några färgglada band på axeln och klippa upp nederkanten för att knyta en knut! Voilá!! 
 
 
 
 
 

T-shirt och kavaj

Kategori: Skyltdocksinspiration

Jag föll för denna skyltning på Åhlens, med en mönstrad T-shirt till en rutig kavaj.
 
 
Jag plockade fram min flera år gamla New York-top och satte den under min rutiga kavaj.
 
 
I stället för oversize-kavaj som på bilden, så gjorde jag tvärtom. Tightade till min redan snäva kavaj ändå mer med ett brett resårskärp. Jag plockade också fram en liknande väska ur garderoben.
 
Jag har varit på Moderna muséet och kollat in utställningen "Gilbert & George". De mastiga konstverken tog åskådarna med storm. Jag kände inte till dessa två herrar, så jag gick en guidad tur. Riktgt kul och cool utställning, men med mörka inslag.
 
 
 
 
Så här vackert sken Stockholm i kvällsljuset när jag vandrade hemåt
 
 
T-shirt och skärp: Lindex, Kavaj och byxor: H&M
 

Leoprint

Kategori: Mönstrat

Djurmönstrat håller i sig. I min ålder har man provat på det i mängder med omgångar. Inte så konstigt att det hela tiden kommer tillbaka, eftersom naturen lyckats fixa så fina mönster. Så bra att man idag kan fejka mönstren så djuren förhoppningsvis får vara ifred. 
 
 
I dag blev det matchning med ett par beiga byxor
 
 
Blus, skärp och svart polo: H&M, Byxor: Lindex, Örhängen Glitter
 
 
 

Vårtider

Kategori: Nya inköp

Nu märks det att våren är på gång. Isen på sjön har smält...
 
 
...och det är super-rea på vinterprylar...
 
På dessa fina handskar var det 70% rabatt. Det gäller att passa på! Så snyggt med färgglada handskar till alla svarta vinterytterplagg. Funkar även under kylig vår till trenchen med någon matchande scarf.
 
 
Handskar från Accent
 
 
 

Nu blommar det

Kategori: Mönstrat

Nu blommar det...åtminstone på mig, för idag är det mönsterdqg och dags för blommigt!
Det blev en ganska ny top som jag köpte i höstas inför vår Kanada-resa. Söta blommor i vitt, brunt, vinrött och lilarosa i en mjuk och skön omlott-top. Byxorna köptes samtidigt. Vinröda långa tofsörhängen passar bra till och piffar upp looken några grader.
 
Det har börjat blomma så smått även ut i markena. Jag har sett på Facebook att några av mina vänner hittat blåsippor, och i rabatterna ser man snödroppar och krokus. Heja våren! 
 
 
Örhängen, top och byxor: Lindex, Stövlar: Geox, Armband: Gåva
 
 
 

Vårsalongen

Kategori: Accessoarer

Gult och svart är hett i vår, och det är så snyggt ihop! I den här stassen tog jag mig för en tid sedan till Vårsalongen på Liljevachs. Det var väskans dag så den gula väskan fick bestämma det resterande.
 
 
Så mycket fint att titta på!. 
 
 
Klänning sydd av gamla broderade dukar.
 
 
Bonad ihopsydd av en massa broderade tavlor
 
 
Naken Zorn
 
 
Vintergata i Kiruna
 
 
Se texten nedan
 
 
Se bilden ovan
 
 
Nya mönster
 
 
Underbar rya
 
 
Skridskoåkning i NYC
 
 
Svenska akademien
 
 
Målad med vanlig bläckpenna
 
Utställningen avslutades i slutet av mars.
 
Dagens outfit: Jacka och väska: River Island, Polo och jeans: H&M, Stövletter: Rieker