stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Ankomst

Kategori: Kläd-klassiker

Igår var det dags för en klädklassiker, och jag valde baskoftan.
 
Gårdagen gick nämligen åt till att städa och feja inför advent, och då behövs en skön och bekväm klädsel...så på med ett par superstretchiga brallor, T-shirt och en mjuk tunn kofta, och så lite matchande detaljer till det såsom vinröda örhängen och armband
 
Det var minusgrader ute, men mitt på dagen sken solen så varm, så det gick alldeles utmärkt att tvätta fönster. Härligt, för de var så himla dammiga. Nu är julgardinerna uppe i både matrum och kök. I ordningsställandet fortsätter idag.
 
 
Mitt i städandet började jag fundera på varför och hur vi firar advent, och var traditionerna kommer ifrån.
 
 
Jag googlade lite och hittade intressant informationen i tidningen Metro. Advent betyder ankomst, och det syftar förstås på Jesus födelse.
 
Vi var i Israel förra året o besökte bl a Betlehem. Det här anses vara födelseplatsen för Jesus. På den tiden var det ett stall. Numera är det en stor kyrka.
 
 
Adventstiden är egentligen en fasteperiod på 40 dagar (!), precis som påskfastan. Under 1000-talet ändrades adventsfastan från sex söndagar till fyra.
 
För att göra nedräkningen till jul tydlig, så tänder vi av tradition ett ljus i vår adventsstake varje adventssöndag, vilket också känns viktigt här uppe i vintermörkrets land. Advent blir alltså samtidigt en väntan på solens återkomst.
 
Förra årets adventsljus
 
 
Stjärnorna vi hänger upp i våra fönster, är en tradition som vi hämtat från Tyskland, och symboliserar förstås Betlehems stjärna, som enligt bibeln ledde de tre vise männen till Jesus i krubban. De första svenska stjärnorna hängdes upp någon gång på 30-talet. I dag fungerar stjärnorna mer som symboler för att sprida julstämning och längtan till julen, än att enbart symbolisera adventsfirandet.
 
När jag var barn hade vi en fantastiskt vacker adventsstjärna i en mässingliknande perforerad stadig metall. Jag minns att mamma målade glödlampan med färg, så att stjärnan fick ett rött sken. Mina kompisar beundrade vår originella stjärna. De flesta hade på den tiden den klassiska oranga pappersstjärnan.  Mina föräldrar hade metallstjärnan i alla år. På den tiden var det vanligt att familjerna hade en stjärna och en elljusstake. Numera pyntar vi i alla fönster, vilket även mamma gjorde med tiden.
 
På 70-talet, när jag satte bo, så köpte jag också en metall-stjärna. Dock var den inte på långa vägar lika vacker som den som fanns i mitt barndomshem, och kvaliteten var betydligt sämre. Efter ett par år kom maken hem med en stjärna i tunt trä. Den lyste riktigt vackert med ett varmt rödaktigt sken, och den hade vi i många, många år. 
 
För ca 10 år sedan, dök pappersstjärnorna upp igen, men nu i alla de färger och dekorationer, och väldigt populärt blev det med helt vita stjärnor. Riktigt vackra tycker jag..men ömtåliga...de håller bara några jular. Numera är det mer trender och dekoration, än tradition. Inredningstidningar och bloggar inspirerar. Många vill hela tiden ha något nytt. Även jag till viss del, men jag älskar definitivt mer känslan av att få plocka fram samma gamla julpynt år efter år. 
 
Så här såg det ut hemma hos oss förra julen.
 
 
Nu är julkartongerna upphämtade från källaren, så idag ska jag ta fram stjärnorna och adventsljusstakarna och pynta fint inför årets advent... men någon fasta blir det inte. Hahaha!
 
 

 T-shirt: Newbody, Kofta: Lyle & Scott, Byxor och örhängen: Lindex, Armband: Köpt i Lissabon, Stövletter: Vagabond

 

  

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: