stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

90-tal

Kategori: Retroinspirerad stil

Retrotime, och jag har funderat lite på 90-talet. Vad hade man på sig då.? För tonåringarna var det Fila-tröjor, Savann-byxor och buffaloskor, alternativt Adidasbrallor med revärer och knappar i sidorna, samt diverse T-shirts/toppar med tryck från JC. Förebilder var Spicegirls och Britney Spears. Många körde också med grungestilen, dvs trasiga jeans och en T-shirt med något tryck, och så en stor rutig skjorta som gärna knöts runt midjan och sedan fick hänga och dingla nere vid knäna. Curt Cobain var förebilden.
 
Men vad hade vi vuxna kvinnor på oss? Ja man kan väl tänka TV-serien "Vänner" så har man rätt många ledtrådar. Det roliga är att jag faktiskt inte såg den serien när den gick för första gången. Jag såg några säsonger på dvd runt 2007. Jag insåg då att jag trots allt influerats av den TV-serien  utan att veta om det. Komiskt Haha!
Även Cleo, Rederiet och Varuhuset inspirerade modet.
 
Jag tror vi många gånger har inspirerats mer av Tv-serier och filmer än av modemagasinen, där det ofta visas betydligt mer svårburna saker.
 
Tiilbaka till tillbakablicken! (haha). Jag minns att jag gärna bar väldigt korta eller väldigt långa kjolar/klänningar, dessutom spaghettilinnen, tighta T-shirts och färgglada mönstrade vida blusar med axelvaddar. Vita blusar med vackra spetskragar eller sjömanskragar, Tunna knäppkoftor, kavajer, gärna dubbelknäppta, och morotsformade byxor med hög midja. Levis 501:or regerade på jeansfronten. Kapporna var förstås också långa, precis som täckjackorna. Skinnjackor och fram för allt skinnrockar var riktigt heta. Mönstrade strumpor dök upp, och så gjorde även breda bälten med utsmyckade spännen. På fötterna satt loafers, pumps med spetsig tå, Birkenstock-tofflor eller praktiska fotriktiga Ecco-skor. 
 
Mot slutet av 90-talet kom ett lite mer sportigt mode med kläder i någon slags stadig nylon. På ryggen hängde en ryggsäck. Det blev också väldigt poppis med dinglande kedjor att fästa i byx-, eller kjolhällorna. Även halsbanden bestod ofta av kedjor.
 
För kanske två år sedan såg jag några avsnitt av Sopranos. Det var verkligen ingenting för mig. Alldeles för ruggig för min smak. Men då blev jag varse att jag, ungefär vid samma tid som den serien gick på TV, dvs tidigt 00-tal, hade samma frisyr som Sopranos fru Carmela, utan att jag då hade en aning om det. Även frisyrerna kopierades alltså från populära Tv-serier. Min frissa hade koll, även om inte jag hade det.
 
I dag har jag fullt upp med att förbereda morgondagens påskmiddag för kära släkten, så jag hinner inte filosofera så mycket mer beträffande 90-talsmodet.
 
I all hast slängde jag på mig ett par jeans med hög midja och bootcut, samt en secondhandblus från 90 talet med axelvaddar. Jag satte också upp håret med ett hårspänne som jag ofta gjorde på den tiden :-)
 
 
 
 
Hälften av morgondagens buffé är tillagad och klar, och påskbordet är dukat
 
 
 
 
 ...nu gäller det att hoppa ner i bingen och få några timmars välbehövlig sömn inför morgondagen. Hahaha
 
Glad Påsk!!
 
 
 
Blus: Second hand, Jeans: Lindex: T-shirt: Nobody, Skor: Ecco
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: