stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Basker på modet

Kategori: Modebildsinspiration

Baskern verkar vara tillbaka igen! Jag har på kort tid sett åtminstone tre modebilder där baskern sitter käckt på modellens huvud. På den här bilden från Diors höstvisning visas en i skinn, men jag har också sett ullbaskrar.
 
 
Baskern är en riktig klassiker som varit modern av och till sen början av 1900-talet. Själva typen av ullmössa användes dock redan under bronsåldern. Baskern är uppkallad efter de fåraherdar i Baskien som bar den som skydd mot Pyrenéernas regn och kyla. Det och mycket annat om baskerns histora, fick jag lära mig av skribenten Susanne Ljung i hennes stilkrönika i DN den 18/11 2017.
 
Enligt Susanne har baskern genom tiderna varit en lättburen och tydlig symbol för motstånd. Den har burits av konstnärer, militärer och revolutionärer, Hon ger exempel och nämner den genomslagskraft som den nybildade medborgarrättsrörelsen The black panther party i USA fick 1968 med sin affisch, där en av rörelsens grundare iklädd svart skinnpaj och basker, sitter i en flätad korgstol med ett afrikanskt spjut i ena handen och ett gevär i den andra.
 
Bilden på revolutionären Che Guevara i basker är riktigt välkänd av såväl gammal som ung.
 
Egensinniga kändisar som filmstjärnan Marlene Dietrich, konstnären Pablo Picasso, sångerskan Edith Piaf och även den svenska journalisten Bang blev också stilförebilder i sina baskrar.
 
Susanne Ljungs teori om varför baskern nu åter igen tar plats på modescenen beskriver hon så här;
 
"I en tid där allt fler är socialt och politiskt engagerade är baskern, gärna svart och placerad lite på sniskan på skulten, en lättbegriplig signal som gör sig bra på bild"

Mitt eget förhållande till baskern har varit kluvet. När jag var barn såg jag mest baskrar på gamla gubbar, så som på min morfar, på nationalskalden Evert Taube och på prins Bertil. Inga stilförebilder för mig precis. Men så kom "Bonnie and Clyde-filmen 1967..och wow så cool Faye Dunaway var i sin jumper, kjol och basker. Jag hade henne som klippdocka och jag ritade en massa kläder till henne i samma stil. 

När jag gick i sjuan 1968, blev det poppis med virkade baskrar. På den tiden kunde väldigt många tjejer/kvinnor virkningens konst. Min mormors syster virkade en gräddvit basker till mig. Den skulle sitta ganska långt bak i nacken, precis som på den här bilden, som kommer från en gammal virkbeskrivning från den tiden.

 
På 80-talet gjorde den coolaste av coola, nämligen sångerskan Madonna baskern het igen. 
 
 
Baskern skulle fortfarande sitta ganska långt bak, och det var viktigt med den stora tuperade sprayade luggen. Det var i den här vevan jag köpte min svart/röda ullbasker. Jag hittade den uppe på dåvarande PUB:s damhattavdelning, nästan längst upp i varuhuset. Den var egentligen över min budget, men jag slog till ändå. 
 
Den röd/svarta baskern användes flitigt under mina småbarnsmamma-år. Det var perfekt att skydda det permanentade håret, genom att stoppa in det baskern, när jag drog min barnvagn till dagis i regn och snö, och inte hade någon hand över för ett paraply. Fast att baskern var med i ur och skur höll den sig så fin. Mycket bra kvalitet helt enkelt.
 
Jag kollade i möss-lådan alldeles nyss, och hittade inte baskern där!! Kan den ha gått iväg med alla säckarna som jag skänkte till Stadsmissionen i somras?? I så fall ångrar jag det nu!
 
Jag gillade baskern, och har använde den mycket i omgångar, men tycker egentligen inte att jag passade så bra i den. Jag såg mer töntig ut än cool! Mina barn har skrattat åt min röd/svarta sak många gånger, och gärna klätt ut sig i den för att få kompisar att skratta åt hur fåniga de ser ut! Haha
 
Så tyvärr blir det ingen basker idag,. I stället får det bli min nya Vega-mössa, som jag köpte på River Island för ett tag sedan. Det är också inne just nu! Haha!
 
 
 Ett av Gina Tricots skylffönster för en tid sedan.
 
 
....och jag för några timmar sedan( hahaha.)
 
 
 
Testat ett tips som jag fick av en skyltdocka på Åhlens i början av december. Söta tunna strumpor med guldprickar, i stoppade i blanka pums.
 
 
Blus: ur mammas garderob, Jeans: KappAhl, örhängen: Glitter, Vegamössa: River Island, strumpor Lindex, Skor: Gabor
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: