stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Mer av Jerusalem

Kategori: Semester

 Klockan 8:30 blev vi upplockade av vår guide, och vårt första mål var den judiskt ortodoxa delen av Jerusalem. Guiden berättade för oss att dessa män ägnar hela sitt liv åt att läsa och tolka bibeln. (Gamla testamentet). De arbetar därför inte, utan familjerna försörjs genom donationer. De använder inte radio eller TV, eftersom det skulle ta viktig tid från bibelstudierna. Dock såg vi många som talade i mobiltelefoner, så allt nytt är inte bannlyst.
 
 
Vi såg många kvinnor i turban eller peruk, och vi fick av guiden veta att seden är att kvinnorna rakar av sig sitt hår, från och med dagen före sitt bröllop, och sedan varje månad i samband med menstruationen, ända fram till menopausen. Männen måste avhålla sig från sin hustru under menstruationen och någon vecka därefter, eftersom kvinnan då anses oren. Efter en reningsprocedur med rakning och ett visst antal rituella doppningar anses hon ren igen. De ortodoxa judarna idkar inte födelsekontroll, så kvinnorna är ofta gravida. Männens klädsel är viktig och speglar trosinriktningen, som skiljer sig åt mellan olika grupper. Det kan tydligen vara så att två män med liknande, men ej identisk klädsel, anser sig ha så olika uppfattning i de religiösa frågorna, att de inte har någon som helst kontakt med varandra. De lever i olika världar fast båda har en ortodox judisk tro. Väldigt oväntat men intressant. Jag funderar på kvinnornas vardag. Jag tänker att den nog är svår.
 
Sedan åkte vi upp på Oljeberget, där vi fick en strålande utsikt över Jerusalem.
 
 
Sedan blev det besök i Getsemanes trädgård, där Jesus fängslades, efter att ha blivit förådd av Judas Iskariot. Olivträden är extremt gamla och delar av dem fanns enligt guiden, redan på Jesus tid.
 
 
Här passerar vi de arabiska basarerna på väg mot "västra muren", eller Klagomuren som vi brukar kalla den. Guiden påpekade för oss att det uttrycket är vanligt bland turister, men att det är felaktigt och inte skall användas.
 
 
Seden att be vid just den västra muren, beror på  att den var vad som återstod av det gamla templet efter Jerusalems förstörelse. Där samlades folket för att sörja, och med tiden har det blivit en viktig böneplats med högt symbolvärde. Innan vi fick gå ner till muren, fick vi passera en säkerhetsdetektor.
 
 
Vänstra delen är männens sida och kvinnorna går till höger.
 
 
Folk ber och skriver också ner sina böner på små lappar som av tradition petas in i murens springor. Med jämna mellanrum rensas de bort, oftast i samband med någon större högtid.
 
 
Här sitter jag och Barbara i delen avsedd för kvinnor.
 
Sedan bar det iväg till "The garden Tumb", där många tror att Jesus korsfästes, och där han efter döden lades i en krypta vars öppning täcktes igen med en tung sten. På tredje dagen skedde enligt nya testamentet, uppståndelsen. Stenen var bortlyft och Jesus kropp var borta. 
 
Här står Ed och Barbara i öppningen till kryptan.
 
 
Så här ser det ut inuti.
 
 
Enligt guiden finns det inga bevis på att det verkligen var här Jesus korsfästes, eller att gravkammaren är den rätta. Dock skulle detta ändå kunna vara rimligt, eftersom det är en plats som skulle ha kunnat accepteras av romarna som styrde på den tiden. Platsen var känd sedan långt före romarnas tid, eftersom berget är märkligt utformat. På avstånd ser det ut som en stor dödskalle med stora ögonhålor.
 
Likaså finns det tveksamheter om att den lokal vi fick se igår, verkligen är där Jesus åt sin sista måltid tillsammans med lärjungarna. Även fängelsehålan som vi fick se under kyrkan Saint-Peter In Gallicantu diskuteras, eftersom vissa experter har kommit fram till att det mer liknar ett gammalt stall. Det finns olika tolkningar. 
 
Här tog dagens guidetur slut. Ikväll beger sig fartyget iväg upp till Haifa. Vår guide kommer att hämta upp oss där i morgon bitti 8:30. Då ska vi bege oss till floden Jordan och Genesarets sjö.
 
Vi har haft en spännande dag!
 
 Dagens outfit:
 
 
Top: Lindex, Byxa och armband: KappAhl, Skärp: Flash: Blus: Second hand, Hatt: H&M, Solglasögon: Ray Ban Wayfarer, örhängen: Köpta i Dubrovnik, Väska: River Island
 
Kvällens outfit:
 
 
 Top och kjol: Lindex,  Skärp: H&M, Jacka och väska: River Island, örhängen: Glitter, Armband: Snö, Skor: Gabor
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: