stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Betlehem och Jerusalem

Kategori: Semester

 I morse lade fartyget till vid Ashtod i Israel. Vår guide, som vi bokat för de här tre dagarna i Israel, skulle hämtat upp oss vid fartyget 8:30, men  pga en pågående demonstration blev utgången från hamnområdet blockerad. Det var riktigt kaos då alla ombord försökte hitta sätt att komma till sina respektive bussar, hyrbilar/taxibilar. Vi lyckades smita på en buss, som kunde ta oss ut ur hamnområdet och in till Ashstods city, där vi och guiden efter lite ringande hit och dit. äntligen runt 10-tiden lyckades få träff på varandra.
 
Vi begav oss mot Jerusalem, och åkte först in genom muren till Palestina för besök i Betlehem och den kyrka som påstås innehålla Jesus födelseplats.
 
 
Stjärnan antas visa var Jesus såg dagens ljus...men då var det förstås ett stall.
 
 
... och här ska själva krubban ha stått
 
 
Bakom mig breder delar av Betlehem ut sig...det är en stor stad!
 
 
Efter en god lunch, lämnade vi Betlehem och Palestina, och begav oss mot Jerusalem. Första anhalt blev kyrkan Saint-Peter in Gallicantu.
 
 
Här låg på Jesus tid, översteprästen Kaifas palats. Hit fördes Jesus, efter att han fängslats i Getsemane och troligen tillbringade han  tillsammans med några av lärjungarna natten i någon av palatsets fängelsehålor.
 
 
Utanför samlades en folkhop, och det var här som Petrus tidigt nästa morgon innan tuppen hunnit gala, tre gånger förnekade att han var bekant med Jesus.
 
 
Ruinresterna är från den bysantiska eran, och till vänster i bild ses en del av muren till det gamla Jerusalem. I fonden syns Olivberget och Getsemane.
 
 
Sedan blev det besök i det gamla Jerusalem. Före kriget i juni 1967 gick gränsen mot Jordanien utefter den här vägens sträckning.
 
 
Först fick vi se var Jesus antas ha ätit den sista måltiden tillsammans med lärjungarna.
 
 
 
Sedan gick vi in i de judiska kvarteren
 
Man har precis firat en viktig judisk högtid, Sukot, som pågår en dryg vecka. Det hör till traditionen att de som har möjlighet bygger sig en s k Suka dvs en lövhydda utomhus till minne av äldre tider med vandringar i öknen och ute på fälten. Under högtiden sover man och intar sina måltider i sukan. Även restaurangerna pyntar sina uteserveringar till en suka.
 
Vid synagogan fanns denna stora suka att använda för dem som inte har en egen. Det är viktigt att det finns hål i taket så att man kan se himlen.
 
 
 
Guiden berättade så mycket intressant, men tyvärr är det svårt att minnas allt och ännu svårare att förstå alla sammanhang. Jag får googla lite mer framöver. När vi lämnade Jerusalem och begav oss mot Ashtod, hade det hunnit bli kolsvart ute.
 
Väl tillbaka på fartyget har vi nu ätit en sen middag i bufférestaurangen. Guiden hämtar upp oss kl 8:30 i morgon bitti för ytterligare en dag i Jerusalem, så nu blir det gonatt!!!
 
 Dagens outfit:
 
 
 Blus och skärp: Lindex, Byxa: KappAhl, Jacka: Gerry Weber, Örhängen: Köpt på marknad i Tallinn, Armband: Snö, Skor: Ecco, Väska: River Island
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: