stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Helgen!

Kategori: Kultur

Jag har haft en härlig helg.
 
På lördagen kollade jag och mina två väninnor in Beckmans utställning Kostym kontra mode - "svenska pärlor från scen till catwalk." Vi tog oss till slakthusområdet i närheten av Globen, och traskade i snöglopp längs en helgövergiven urtrist industrigata fram till det s k Erskine-huset där Beckmans hade "bullat upp" med en massa "boxar" med kläder, ljud och bilder.
 
 
Det var 12 teman....Mode som konst, vemod och vardag, en stjärnkrock, svensk glamour, kläder som skulptur, han hon hen, för stor för Sverige, mode har huvudrollen, vikingaromantik, Bergmaniana, midsommarrus och blickfånget utomlands.
 
 
De här två bilderna kommer från boxen "Svensk glamour". Välkända klädformgivare började på 50-talet anlitas "för att höja modegraden på filmduk och scengolv". Klänningen är gjord av Guinilla Pontén.
 
 
Boxen nedan är "Midsommarrus" och visar klänningar från uppsättningar av Strindbergs "Fröken Julie"
 
 
Den oskuldsfulla vita klänningen med snävt liv och sedesam halsknäppning är urtypen för hur de flesta scenuppsättningar tolkade högreståndsfröken Julie. Just denna har burits av Inga Tidblad. Den lite mer provokativa röda klänningen med djup urringning bars av Lena Olin i Bergmans uppsättning på Dramaten 1991.
 
 
Beckmans går ett steg längre i sina tankar om hur en modern fröken Julie kan se ut. I programmet skriver de "Här gäller tolkningsfrihet: Hon ser ut som en stridbar amazon. Snörlivet finns kvar, men som en rustning. Watch out: Runt handlederna bär hon "kedjor" i snörmakeri som knappast antyder att hon låter sig kedjas fast vid ganmla ideal, hon kanske tänker baksnöra den där manlige slaven".
 
 
Mina goa väninnor.
 
Efter en kort shoppingtur i de råkalla vädret beslöt vi oss snabbt för att ta oss till Glada Stinsen för en god lunch. 
Jag åt den underbart goda fisk- och skalddjurssoppan, men gösen var visst också otroligt god.
 
 
 Smaskig efterrätt bestående av  punchglass med goda tillbehör.
 
 
Sedan blev det en kort glutt på Åhléns bokrea. Jag köpte tre inspirerande kokböcker. Det ska bli kul att få lite ny inspiration vad gäller både nyttigt och onyttigt!
 
På söndagen gjorde jag mina sista kilometrar på Ica-klassikerns Vasalopp, så jag kom i mål ungefär samtidigt som de första riktiga Vasaloppsåkarna. Jag startade dock den 20 februari (haha), och har avverkat ett antal km varje dag....
 
 
 ....och i stället för blåbärssoppa blev det utomhusfika med varm choklad och hembakad hallongrotta. 
 
Jag har försökt få min dotter intresserad av två rokoko-liknande stolar , som tar för mycket plats i mitt förråd, och hon ringde på söndagseftermiddagen och ville testa hur de passar i hennes nyinredda romantiska sovrum. De passar hur fint som helst med sin varma körsbärsträ-färg...men vi måste klä om dem. Det blir nog en dov lila sammet. I förrådet hittade jag ytterligare några mässingprylar att putsa upp och pynta arbetsrummet med. 
 
På kvällen blev det dansträning, och på hemvägen köpte vi lite godis, så då blev det filmkväll, "The danish girl". Vacker och fascinerande och Alicia Vikander är fantastisk och väl värd sin Oscar.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: