stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Tjugotalet-inspiration

Kategori: Retroinspirerad stil

Retrodag, och turen har kommit till 20-talet. Man pratar alltid om "det glada 20-talet", men sanningen är att inledningen av decenniet var rätt tuff med en kraftig lågkonjunktur. Politikerna försökte på olika sätt att stimulera ekonomin, bl a sänktes skatterna för de rika, då man tänkte att detta skulle få fart på konsumtionen.  I mitten av 20-talet vände det äntligen.  I högkonjunkturen blomstrade förutom ekonomin, även kulturen och det sociala livet. Kvinnorna började ta mer plats. Kvinnlig rösträtt hade införts 1920 i USA och 1921 i Sverige. "Flappern", dvs den moderna frigjorda kvinnan, blev ett begrepp. Det kvinnliga modet revolutionerades. De stela korsetterna försvann, kläderna satt i stället löst, ledigt och bekvämt på kroppen, och kjolfållen åkte upp till strax under knäet. Flapperflickorna klippte av sig sitt långa hår till tuffa korta shinglade frisyrer, och de började också att sminka sig. Ögonen skulle vara sotiga, ögonbrynen smala och markerade, och munnen målades mörkt röd. Den 29/10 1929 kom börskraschen och med den avslutades 20-talet i depression som höll i sig hela 30-talet.
 
Som vanligt tycker jag att det är kul att "leka" fram en så autentisk retro-stil som jag bara kan, av det jag har hemma.
 
Här fick jag  dock tänka ganska länge innan jag kom på hur jag skulle kunna lösa problemet med att få till en "dropped waist" dvs att midjelinjen sitter en bit ner på höften. Jag har inga sådana kjolar eller klänningar. Efter lite tänkande mindes jag denna  tröja, designad av Stella McCartney i samarbete med H&M. Den är lång med en bred resår och blir bra tillsammans med en klockad kjol. Under tröjan har jag ett svart V-ringat spetslinne.
 
 
Jag letade sedan rätt på denna slipsinspirerade svart/vita scarf, som jag tycker passar bra i stilen. 
 
 
Jag hängde också på mig ett gammalt långt gnistrande kol-halsband. (efter mormor) Jag har googlat och såg att smycken gjorda av kol i första hand var tänkta till begravningssmycken.
 
 
 Här har jag kompletterat med hatt, handskar, handväska (fasters) och mina dansdojor.
 
 
 När jag hade "lekt" klart, åkte kjol, hatt och scarf av, och i stället tog jag på mig ett par svarta slimmade jeans.
Dagens outfit kändes ändå aningens inspirerad av 20-talet.
 
 
Här ser man hur glittrigt fina kolpärlorna är. Halsbandet känns härligt tungt och rasslande att hålla i handen.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: