stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

En touch av 1910 års mode

Kategori: Retroinspirerad stil

I dag är det retroinspirerat som gäller, och jag har kommit till decenniet som börjar med 1910. De första åren lever modet från sekelskiftet kvar, med korsetter som skapar S-formen, vida långa kjolar, snäva liv med hög hals, fårbogsärmar och stora hattar. 1914 utbryter första världskriget som sträcker sig fram till 1918. Under krigsåren förenklas kvinnoklädseln, dels av varubrist, men även för att kvinnorna behövs i arbetslivet då männen är inkallade i det militära, och kvinnorna bär därmed lite mer praktiska kläder.
 
Kvinnorna på bilden arbetar med någon slags montering. De är klädda i prydliga sedesamma blusar och förmodligen enkla långa eller halvlånga mörka kjolar. Håret är uppsatt i en mjuk knut mitt på huvudet.
 
 
 Här kommer min version
 
 
Jag ser ut som en bestämd skolfröken i vit blus och svart lång kjol.
 
 
Tidstypiskt med en brosch som håller ihop kragen.
 
 
....och en riktig "gumfrisyr". 
 
Innan jag gav mig iväg för att uträtta en del ärenden, så bytte jag om till en kort svart kjol, samt tog ut nålarna ur hårknuten.
 
 
Så här blev dagens outfit....med en touch av 1910
 
Skjorta: Linnea Braun för Ellos, Lång kjol: Ribkoff, Kort kjol: Gant, Stövletter: Vagabond, Strumpor: Åhléns, Brosch: Egentligen en knapp som träs över blusens befintliga knapp. Fanns i mammas gömmor. Örhängen: Inköpta på Arlanda. Skärp: Lindex
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: