stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Happy preppy

Kategori: Preppy stil

I dag är det dags för en preppy-inspirerad stil igen. Jag minns faktiskt rätt tydligt första gången jag hörde begreppet. Det var någon gång på 80-talet som jag såg det första mode-reportaget som hette typ "Klä dig preppy". Jag prenumererade på Vecko-Revyn på den tiden så kanske var det där jag såg det. ....och fastnade för looken. Jag googlade nyss på "preppy", och såg att det på 80-talet kom ut en bok som hette "The official preppy handbook", så jag misstänker att den låg till grund för tidningsinslaget och för det fortsatta intresset för preppy-looken.
 
 
Eftersom det från början handlade om det mode som unga förmögna män bar, i sina förberedande skolor (prep schools) innan de började på något anrikt universitet, så handlade förstås preppy-modet då i första hand om herrkläder. Allt eftersom har dock också dammodet (eller kanske mer tjej-modet, eftersom det från början handlar om en skol-stil) fått sin del av preppy-stilen. 
 
 
Jag tycker det mesta är jättefint med utgångspunkt för vad jag anser vara "ren" preppy-stil. För tjej-modet tänker jag mig veckade eller raka kjolar i rutigt, marin eller grått. Till det bärs skjorta med slips eller rosett samt ovanpå en kofta eller tröja, gärna med flätmönster. Strumpbyxor i marin eller grått. Unga tjejer kan ha grova "over knee-knästrumpor". Andra färger i denna klädstil är rött, ljusblått, vinrött, mörkgrönt och gult. Byxorna kan vara ljusa chinos eller mörkare manchester, men förstås numera också jeans. Kavaj, eller jacka i marin ull eller tunnare twill, gärna med något emblem på bröstfickan. Trenchcoat passar också in i stilen. 
 
Under min googling blev jag varse att det finns lika många aspekter på vad preppystil är som det finns bärare. 
...och varför inte! Det tycker jag är kul och inspirerande! Jag kör också min egna version och kallar den "preppy-inspirerad".
 
Så här blev min dagens!
 
 
En gammal rutig mörkröd top, som jag viker upp så den blir lite kortare. En marinblå smal twillkjol och vinröda strumpbyxor. Ett rött skärp (som faktiskt använts flitigt de senaste dagarna, men rött piggar upp det novembergrå!). Idag bär jag min ca 75 år gamla ros-berlock i gammalt silver. Den har varit min mammas och jag fick den av henne när jag var en liten flicka. Jag är totalt osminkad på bilderna eftersom jag idag hade tid hos en hudläkare.
 
 
Den fina gamla rosenberlocken.
 
 
Ovanpå en grå kofta från Lyle & Scott. De tog fram denna retrokopia för några år sedan, och modellen heter "vintage". Passar bra med glasögonen eftersom det handlar om en skol-stil Haha!
 
....i morgon är det strumpdag!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: