stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Inspirerad av 40-talet

Kategori: Retroinspirerad stil

 
Dags för retro-stil igen. Jag har redan avverkat 80-tal, 70-tal, 60-tal och 50-tal. Nu har turen kommit till 40-talet.
Det är ett decennium som jag själv inte har upplevt. Det var min mammas ungdomstid.
 
 
Här har jag gjort ett försök, och jag blev faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Jag provade också en annan blus. Se den längst ner i inlägget.
 
 
En stor del av looken är förstås frisyren. Jag gick igenom håret snabbt med locktången. Rullade upp det främre håret i två valkar, fäste med hårklämmor och sprayade. Resten av håret fick hänga löst. Inte helt olikt frisyrer som  förekom på 80-talet!
 
 
Jag har på mig en alldeles ny blus med vackra blomster på. Inköpt på HM. Fint sydd med dold knappslå.
 I min mans garderob hittade jag dessa vida Lindyhop-byxor med pressveck och slag. Svart resårskärp i midjan.
 
 
De gamla dojorna från 2004 passar bra både i färg och stil.
 
 
På gamla familjebilder i min mammas fotoalbum ser man hur vardagsmodet såg ut. Min mamma var 11 år när decenniet började och 21 när det gick över i 50-tal. Hon var 12 år när hon slutade folkskolan, men gick efter det en 2-årig efterutbildning, typ husmorsskola där man lärde sig det mesta om hemmets hushållsbestyr, så som att laga mat, städa och tvätta, samt sticka, sy och brodera. Jag har kvar hennes anteckningsbok och den är full med typiska krigsårs-recept. Det var matbrist pga ransoneringar samt ont om pengar, så de unga tjejerna fick lära sig hur man kunde hushålla på bästa sätt. Mamma fick sedan "plats" i en syaltelje på hemorten där hon lärde sig otroligt mycket. Eftersom det var tygbrist under krigstiden lämnade kunderna in sina begagnade kläder för lagning och ändringar  till nya plagg. Det var vanligt att vända på plaggen och använda den mindre slitna avigsidan till rätsida till ett "nytt" plagg. Mamma jobbade också i en pälsatelje med lagningar och ändringar. Hon sydde mycket till sig själv och även till kompisarna. När hon var 16 år, styrde hon kosan mot Stockholm. Tanken var att försöka komma in på tillskärarakademien. Det blev inget av med det. Mamma blev kontorist i stället, men större delen av sitt liv skapade hon egna vackra kläder. Jag fick förstås också en väldigt massa hemsytt, omsytt och stickat. Jag har själv varit väldigt road av att sy i perioder, både till mig själv och döttrarna, men även till maken och faktiskt också till mamma.  Nu har jag inte sytt på många år, men känner mig lite sugen på att kanske ta tag i det igen, nu när jag har mer tid.
 
Här kommer några kort från mammas ungdomsalbum.
 
 
På semester i Stockholm med familjen. Prydlig med små vita strumpor i skorna på både mor och dotter. 
 
 
Härligt 40-talsgäng
 
 
På konfirmationsdagen, med bästa kompisen Greta. Det är mamma som har sytt båda klänningarna!
 
 
Äntligen blev byxor för kvinnor ett mode! 
 
 
Arbetsbyxan blev superpoppis! Retrofantasterna syr sådana här byxor idag har jag sett! 
 
 
Prydlig skjortkrage och så en brosch förstås!
 
 
 Rutiga hängselkjolar finns det med på många bilder i mammas album. Sparade ju tyg under ransoneringstiden!
 
 
Kan tänka mig att det här är ca 1944. mamma med bror och mor på semester någonstans. Pappa tar förstås bilden.
 
 
Söta flickor med smickrande klänningar ca 1947
 
 
Någon av mammas kompisar som säkert sett filmen Casablanca!
 
 
Här har mamma hunnit flytta till Stockholm och får besök av ett kompisgäng från hemorten Malmberget. Bilden är tagen på Gröna Lund.
 
 
"Utanför firman" står det under denna bild.
 
 
Jag blev förvånad över denna bild. Om inte den lille killen i sin typiska 40-talsmundering varit med på bilden, kunde den nästan varit fotad idag.
 
 
Mamma i fin vårkappa och värmande hårband. Hon har säkert sytt allt själv! Jag har ett svagt minne av hårbandet från min tidigaste barndom.
 
Här kommer också bilder på typiska 40-talsfrisyrer och hattmodet för både kvinnor och män.
 
 
En liten tofs på huvudet sätter stilen.
 
 
Mammas kompis Maj-Lis med sitt änglahår.
 
 
 
...har nog också sett Casablanca!
 
 
Man vurmade för uniformer!
 
 
Mammas boyfriend Erik som hon hängde lite med under tonårstiden. Han ser ju pydligt cool ut.
 
 
Här är mamma 16 år. Rosenberlocken om halsen fick hon av bästisen Greta och jag fick den i födelsedagspresent när jag fyllde 3 år. Jag använde den maxat mycket under uppväxttiden. I vuxna livet har den mest legat i smyckeskrinet. Kanske dags att damma av den, för den är väldigt fin och bär på många minnen.
Jag ser att min äldsta dotter är väldigt lik sin mormor i unga år.
 
 
 
 
Mammas kusin Karin, med skådespelardrömmar.
 
 
Det här fotot minns jag att min pappa hade i sin plånbok när jag var liten. Hon är nog ca 18 år här. Ingen makeup?
 
 
När man hade en "bad hairday" på 40-talet var det bara att slänga på sig en turban. 
 
Jag provade även en annan blus, också den alldeles nyinköpt i samband med semestern. Jag hittade den i en affär på Malta.
 
 
Funkar också tycker jag!
 
 
Byxorna är faktiskt jättesköna att ha på sig!
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: