stilcirkeln.blogg.se

Jag är en klädintresserad kvinna, 60+, som älskar att styla med det som redan finns i min garderob...man behöver inte hela tiden handla nytt!. Det är hur kul som helst att bläddra runt i garderob, byrålåda och smyckeskrin för att fixa till olika stilar. Jag hämtar inspiration från både nya och gamla modemagasin, skyltfönster samt från det mesta i min omgivning. Jag funderar mycket över vad som "gör" en viss stil. Vi kvinnor har oftast vansinnigt mycket kläder i skåp och lådor, men ändå "aldrig" något att sätta på oss. Följ med i min stylingblogg. Kanske kan jag inspirera någon att angripa sin garderob på ett nytt sätt

Jag minns mitt 80-tal

Kategori: Retroinspirerad stil

Idag vill jag åter igen försöka mig på en retrostil och jag väljer 80-talet. De dominerande färgerna var pasteller i mint, aprikos, rosa och gult och kallades då för glassfärger. Det var mycket trikå, både i byxor, kjolar och modet var ofta sportinfluerat. Ingen glömmer väl de rosa blanka korta sportshortsen och rullskridskorna. Racercykeln blev också nästan en accessoar.Det var modernt med stora kavajer utrustade med axelvaddar och uppvikta ärmar visande ett snyggt foder, ofta randigt i svart/vitt. Man bar stora färgglada smycken i plast som syntes bra eftersom frisyrerna ofta var korta och punkinspirerade. Om man inte körde punkstilen så funkade pudelfrillan, dvs permanentat och slingat. De som hade långt hår såg ofta till att ha en uppklippt lugg som kunde tuperas och sprayas så den stod rakt upp. Hästsvansarna satt högt upp och snett på huvudet. Byxorna var avsmalnande ner mot vristen och ofta ganska korta. Om man frös slängde man på sig ett par benvärmare. Spetsiga 60-talspumps i glada färger var obligatoriskt. Ovanpå allt slängde man på sig en överdimensionerad rak trenchcoat eller en kort ullkappa med assymetrisk knäppning. Handskar och skärp med stora assymetriska spännen var heta accessoarer, Många stickade egna tröjor i "knutigt" garn och sydde på stora trekantiga knappar. Solarierna dök upp och det var inne att vara solbrun året runt. Ögonen sminkades med kajal eller eyeliner som gärna slutade i en 60-talsvinge i yttre ögonvrån. Mascaran kunde gärna få vara knallblå och läpparna blanka och rosa. Stilikon var Madonna samt stjärnorna i TV-serien Fame.
 
Jag har gjort en uppdaterad 80-talslook som fungerar på mitt kontorsjobb idag. Det blir svart och rosa, och med ett äkta 80-talsskärp som jag hittade hos mamma. Hade bra gärna velat ha kvar mitt 80-talshalsband i svart med en gigantisk rosa plastdiamant. Den hade varit perfekt, men mina egna accessoarer från den tiden är borta sedan länge. Det fick bli mitt kolhalsband.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: